KÖTELEZŐ ADATOK CÉGALAPÍTÁSHOZ, CÉGMÓDOSÍTÁSHOZ

MI KELL A CÉGALAPÍTÁSHOZ ÉS A CÉGMÓDOSÍTÁSHOZ?

KÖTELEZŐ ADATOK CÉGALAPÍTÁSHOZ ÉS CÉGMÓDOSÍTÁSHOZ

Szükség van az alapító személy személyes adataira. Az iratok elkészítését megelőzően az azonosító kártyák lemásolásra (személyi igazolvány, lakcím igazoló kártya, adókártya) kerülnek. Ha több személy lesz az alapító, akkor mindegyik személy vonatkozásában szükséges az adatok megadása.

Választani kell egy cégnevet, amely különbözik más cégek nevétől legalább három karakterrel. A választott nevet leellenőrizheti az e-cegjegyzek.hu-n.

Kézbesítési e-mail címet szintén meg kell adni a bejegyzéshez.

Választani kell egy székhelyet. Fióktelep telephely opcionálisan választható, ha a tevékenység ezt indokolja.

Ki kell választani, hogy mi legyen a társaság főtevékenységi köre a TEÁOR 08 alapján (négy szám karakterig, például: 4311 Bontás), és egyéb tevékenységi körei. Ajánlatos tömören meghatározni a tevékenységi köröket, mert később ingyenesen lehet módosítani könyvelő előtt.

Dönteni kell az ügyvezető személyéről is (megegyezhet a taggal).

Dönteni kell a cég törzstőkéjének mértékéről a Ptk.-beli megkötések figyelembevételével.

Dönteni kell az adózásról is. Eu-s adószámra szükség van-e.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Kapcsolódó oldalak

TÁRSASÁGI JOGI PEREK

A társasági jogi perek széles skálája ismert. Mit is jelentnek pontosan a társasági jogi perek? Milyen problémás esetekben fordulhat bírósághoz? Jogi képviselő részvétele kötelező a társasági jogi perek során?

Ezekre a kérdésekre kaphat választ az alábbi rövid tájékoztatóban.

VÉGELSZÁMOLÁS/KÉNYSZERTÖRLÉSI ELJÁRÁS

Sajnos nem ritka eset az, amikor egy cég végelszámolásban, vagy kényszertörlési eljárásban érintett. Mindkét esetben fontos körültekintőnek lenni és javasolt még idejében ügyvédi segítséget kérni.

TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETI ELJÁRÁS

A törvényességi felügyeleti eljárás célja, hogy a cégnyilvántartás közhitelességének biztosítása érdekében a cégbíróság intézkedéseivel a cég törvényes működését kikényszerítse. Ennek keretében a cégbíróság a törvényben meghatározott esetekben hivatalból jogosult a cégjegyzékadatnak a cégjegyzékbe való bejegyzésére, illetve törlésére.

ELTILTÁS

Mit jelent és milyen következményekkel járhat az, ha valakit eltilt a cégbíróság? Mennyi ideig tart az eltiltás, milyen jogaink vannak és mit tehetünk? A következőkben a legfontosabb jogi vonatkozásokról tájékozódhat.

ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS

Az adóregisztrációs eljárás célja, hogy azon adózók, amelyek jelentős adótartozást halmoztak fel, jelentős jogsértést követtek el, vagy elérhetetlenné válhatnak az adóhatóság számára, új adózó alapításában vagy működésében meghatározott körülmények fennállásáig vagy meghatározott ideig ne vehessenek részt.

SZINDIKÁTUSI SZERZŐDÉS

A szindikátusi szerződés az újonnan alapuló cégeket érinti. A kövektezőkben a szindikátusi szerződés fogalmáról, fontosabb tudnivalóiról tájékozódhat.

EGYÉB JOGI SZEMÉLYEK

A cég tevékenységi körétől függően többféle jogi személyt különböztetünk meg egymástól. Az alábbiakban a legfontosabbakról tájékozódhat.

TÁRSASÁGI FORMÁK

Egy vállalkozás elindítása nem egyszerű feladat – a cégnév, a profil kitalálása mellett fontos kérdés az is, hogy milyen társasági formát válasszunk. A cégjog igen összetett, ezért akár már a megalapítás előtt érdemes ügyvédi segítséget kérnünk. A következőkben a társasági formákról tájékozódhat.

ÜGYVÉDI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

AZONNALI KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KÉREM, TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT!