WEBÁRUHÁZ ÉS HONLAP ÜZEMELTETÉS FELTÉTELEI

A jogszabályi kavalkád és a laikusok számára sokszor értelmezhetetlen törvényi kifejezések miatt sokan tartanak a webáruház és weboldal üzemeltetéstől. A következőkben a legfontosabb tudnivalókról olvashat.

MILYEN JOGI KÖVETELMÉNYEI VANNAK A WEBÁRUHÁZ ÉS A HONLAP ÜZEMELTETÉSÉNEK?

Segítségképen összefoglaltuk azokat az elemeket, amelyeket minden webshopon és honlapon kötelesek vagyunk a törvényi előírásoknak megfelelően szerepeltetni:

 • A webshop, valamint webáruház tulajdonosának, vagy üzemeltetőjének az adatait.

Ide értve:

– a cégnevet

– a székhelyet, telephelyet (vagy lakcímet)

– képviselő, vagy kapcsolattartó nevét

– a cég adószámát

– elektronikus elérhetőségét (e-mail cím) Itt fontos megjegyezni, hogy a kapcsolatfelvételi űrlap nem helyettesíti az e-mail cím feltüntetését!

– cégjegyzékszámot, céget bejegyző hatóságot

– jogszabály szerint engedélyköteles tevékenységet végzők esetén az engedélyező hatóság megnevezése és az engedély száma
– szakmák esetén a szakmai érdek-képviseleti szerv megnevezését, természetes személy esetén a szakképzettség feltüntetését
– tárhely szolgáltató elérhetőségét

Webáruház esetén a fentieken túl számos törvényi előírás is vonatkozik. Egyebek mellett kötelező az adatvédelmi tájékoztató, a termékszavatosság és garanciális feltételek, a szállítási költségek és feltételek feltüntetése.

 • ÁSZF

Nem hiányozhatnak az elektronikus szerződéskötésre vonatkozó szabályok, vagyis az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) pontos, törvényszerű feltüntetése, megléte. Erről bővebben itt olvashat. (link/horgony Slider3-hoz)

 •  Adatvédelem:

Kötelező az adatvédelmi szabályzat/nyilatkozat feltüntetése amennyiben a honlapon a látogató megadja a személyes adatait (ez egy szimpla e-mail cím megadásánál is kötelező).

Honlapot, vagy webáruházat szeretne üzemeltetni? Akkor tudnia kell, hogy a szankciók elkerülése érdekében az alábbi jogszabályoknak kell megfelelnie:

Tudta, hogy a webáruházakról feketelistát vezetnek?

Ha weboldala a fentebb leírt feltételeknek nem felel meg, akkor az adatvédelmi törvényben foglaltak megsértése miatt akár 10.000.000 forint összegű bírságot is kiszabhatnak.

A fogyasztóvédelmi bírságról bővebben itt olvashat ( http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/4349).

Azonban nem csak a súlyos büntetés béníthatja le telesen a vállalkozását: a szabálytalanságot elkövető webáruházakról nyilvános, bárki által elérhető feketelistát vezetnek, melyet ide kattintva tekinthet meg. (http://jogsertowebaruhazak.kormany.hu/)

Összegyűjtöttünk néhány okot arra vonatkozóan, hogy milyen szabálytalanságot követtek el azok a webáruházak, amelyek feketelistára kerültek:

 1. a honlapon nincs feltüntetve a tárhely-szolgáltatást nyújtó telephelye, székhelye, e-mail címe
 2. a szerződéskötés lehetséges nyelveiről szóló tájékoztató nincs feltüntetve
 3. nincs tájékoztatás arról, hogy a megrendelés fizetési kötelezettséggel jár, a szerződéskötés feltételeiről szóló tájékoztatás hiányos, azt nem vette kifejezetten tudomásul a fogyasztó
 4. nincs online vitarendezési platform link elhelyezve a honlapon
 5. nincs megfelelő tájékoztatás vitarendezési eljárásról
 6. nem megfelelő tájékoztatás jótállásról, kellékszavatosságról
 7. elállási joggal kapcsolatos tájékoztatás nem megfelelő
 8. nem megfelelő tájékoztatás arra, hogy szerződés írásbelinek minősül-e, iktatásra kerül-e a szerződés
 9. nincs visszajelzés megrendelésről 48 órán belül, arról szóló tájékoztató nem megfelelő
 10. panaszkezelés módjáról nincs megfelelő tájékoztatás
 11. békéltető testület elérhetősége nincs megadva
 12. szállítási határidő megadásának hiánya
 13. szerződéskötés technikai feltételeire vonatkozó tájékoztatás nem megfelelősége
 14. pénzvisszatérítésről tájékoztatás nem megfelelő
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Kapcsolódó oldalak

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

Az online kereskedelemben a vállalkozók/tulajdonosok sokszor szembesülnek a jogi dokumentumok megszerzésének nehézségével. A hatályos jogszabályoknak azonban meg kell felelni – így egyebek mellett az egyedi általános szerződési feltételek (ÁSZF) meglétéről is gondoskodni kell.

TUDNIVALÓK AZ ONLINE NYEREMÉNYJÁTÉKOKRÓL

A sikeres online jelenléthez sokan használják a nyereményjátékokat. Fontos tudni azonban, hogy komoly törvényi előírások vonatkoznak erre a marketingfogásra. A következőkben a legfontosabb tudnivalókról tájékozódhat.

ÜGYVÉDI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

AZONNALI KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KÉREM, TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT!