ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

Az online kereskedelemben a vállalkozók/tulajdonosok sokszor szembesülnek a jogi dokumentumok megszerzésének nehézségével. A hatályos jogszabályoknak azonban meg kell felelni – így egyebek mellett az egyedi általános szerződési feltételek (ÁSZF) meglétéről is gondoskodni kell.

MIT KELL TUDNI AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEKRŐL (ÁSZF)?

A folyamatosan változó jogszabályok miatt kiemelten fontos, hogy mindig a hatályos Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) érintő előírásnak megfeleljünk.

Sajnos az ÁSZF-re nincs sablon és más weboldaláról sem érdemes azt lemásolni: erre a dokumentumra is érvényes a szerzői jogi védelem. Ennek megsértése polgári jogi következményekkel jár (bővebben a szerzői jogról szóló törvény 94§-ban olvashat).

A szerzői jog megsértése súlyos következményekkel járhat – ide értve a szabályértés nyilvánosságra hozását, a gazdagodás megtérítését, a gazdasági kapcsolatok felfedését. Éppen ezért tartózkodni kell az ÁSZF másolástól, hiszen a vállalkozás működését teljesen lebéníthatják a szankciók.

A szabálytalanságot elkövető céget ráadásul kártérítés megfizetésére is lehet kötelezni, sőt a bíróság a jogsértőt banki, kereskedelmi és pénzügyi adatok átnyújtására is kötelezheti annak érdekében, hogy megállapítsa a kártérítés összegének mértékét.

Az ÁSZF törvényi előírásairól alább olvashat bővebben:  

6:77. § [Általános szerződési feltétel]

(1) (2) Az általános szerződési feltételt alkalmazó felet terheli annak bizonyítása, hogy a szerződési feltételt a felek egyedileg megtárgyalták.

6:78. § [Az általános szerződési feltétel szerződéses tartalommá válása]

(1) Az általános szerződési feltétel akkor válik a szerződés részévé, ha alkalmazója lehetővé tette, hogy a másik fél annak tartalmát a szerződéskötést megelőzően megismerje, és ha azt a másik fél elfogadta.

(2) Külön tájékoztatni kell a másik felet arról az általános szerződési feltételről, amely lényegesen eltér a jogszabályoktól vagy a szokásos szerződési gyakorlattól, kivéve, ha megfelel a felek között kialakult gyakorlatnak. Külön tájékoztatni kell a másik felet arról az általános szerződési feltételről is, amely eltér a felek között korábban alkalmazott feltételtől.

(3) A (2) bekezdésben leírt feltétel akkor válik a szerződés részévé, ha azt a másik fél a külön tájékoztatást követően kifejezetten elfogadta.

6:79. § [Fogyasztóval szembeni többletkövetelés szerződéses tartalommá válása]

Az a feltétel, amely a vállalkozást a szerződés szerinti főkötelezettsége teljesítéséért járó ellenszolgáltatáson felül további pénzbeli követelésre jogosítja, akkor válik a szerződés részévé, ha azt a fogyasztó – külön tájékoztatást követően – kifejezetten elfogadta.

6:80. § [Szerződési feltételek ütközése]

Ha az általános szerződési feltétel és a szerződés más feltétele egymástól eltér, az utóbbi válik a szerződés részévé.

6:81. § [Általános szerződési feltételek ütközése]

(1) Ha az általános szerződési feltételekre utalással közölt ajánlatot a másik fél saját általános szerződési feltételeivel fogadja el, és az általános szerződési feltételek egymással nem ellentétesek, mindkét fél általános szerződési feltételei a szerződés részévé válnak.

(2) Ha az általános szerződési feltételek nem lényeges kérdésben eltérnek egymástól, a szerződés létrejön, és az egymással ellent nem mondó általános szerződési feltételek válnak a szerződés részévé.

(3) Ha az általános szerződési feltételek között a szerződés lényeges kérdésében van eltérés, a szerződés nem jön létre.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Kapcsolódó oldalak

TUDNIVALÓK AZ ONLINE NYEREMÉNYJÁTÉKOKRÓL

A sikeres online jelenléthez sokan használják a nyereményjátékokat. Fontos tudni azonban, hogy komoly törvényi előírások vonatkoznak erre a marketingfogásra. A következőkben a legfontosabb tudnivalókról tájékozódhat.

WEBÁRUHÁZ ÉS HONLAP ÜZEMELTETÉS FELTÉTELEI

A jogszabályi kavalkád és a laikusok számára sokszor értelmezhetetlen törvényi kifejezések miatt sokan tartanak a webáruház és weboldal üzemeltetéstől. A következőkben a legfontosabb tudnivalókról olvashat.

ÜGYVÉDI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

AZONNALI KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KÉREM, TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT!