KISKORÚ/GONDNOKSÁG ALATT ÁLLÓ SZEMÉLY TULAJDONSZERZÉSE, ÉRTÉKESÍTÉSE

A kiskorú, illetve a gondnokság alatt álló személyek tulajdonszerzésére és értékesítésére speciális jogszabályok vonatkoznak. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókról tájékozódóhat. Amennyiben ügyvédi segítségre van szüksége, keressen bizalommal!

MILYEN SZABÁLYOZÁSOK VONATKOZNAK A KISKORÚ, ILLETVE GONDNOKSÁG ALATT ÁLLÓ SZEMÉLYEK TULAJDONSZERZÉSÉRE ÉS TULAJDONÉRTÉKESÍTÉSÉRE?

Kiskorú illetve gondnokság alatt álló személy tulajdonszerzése, a törvényes képviselő közreműködésével  lesz érvényes. Kiskorúnál általában a szülő, gondnokság alatt álló esetén a kirendelt gondnok képviseli az egyént.

Ingatlan értékesítésnél vagy ajándékozásnál minden esetben Gyámhivatali jóváhagyás szükséges az ügylethez. A Gyámhivatal dönti el, hogy a kiskorú illetve a gondnokolt javát szolgálja-e az eljárás, illetve a befolyt összeget mire költik. Leggyakrabban gyámi számlára kérik befizetni a vételárat, vagy haszonló értékű másik ingatlanba kell beforgatni azt, ami természetesen szintén a szóban forgó eladók nevére kerül majd.

Vásárlásnál vagy javukra történő ajándékozásnál nem minden esetben kell a Gyámhivatal jóváhagyása.  Gond akkor lehet, ha az ingatlan terhelt – jelzálogjog, végrehajtás vagy haszonélvezet…stb. – . Ilyenkor a Gyámhivatal nagyon körültekintően jár el, minden körülményt megvizsgálva, hogy a kiskorú illetve a gondnokolt tényleg jól jár-e az ingatlan tulajdonjogának megszerzésével.

Facebook
LinkedIn
Email
Print

Kapcsolódó oldalak

KÜLFÖLDIEK TULAJDONSZERZÉSE

Nem magyar állampolgárok tulajdonszerzésére speciális jogszabályok vonatkoznak – egyebek mellett nem mindegy, hogy mekkora illetéket kell fizetni, illetve az is gyakori kérdés, hogy külföldiek vásárolhatnak-e termőföldet. A következőkben a legfontosabbakra kaphat választ.

TARTÁS ÉS ÉLETJÁRADÉKI SZERZŐDÉS

Manapság igen gyakori esetnek számít az, amikor valaki úgy dönt, hogy tartási, vagy életjáradéki szerződést köt. Mindkét esetben nagyon fontos, hogy a megállapodást ügyvédi segítséggel írják meg a felek. Az alábbiakban dióhéjban erről a két szerződési formáról tájékozódhat.

HÁZASSÁGI KÖZÖS TULAJDON MEGSZÜNTETÉSE

Természetes dolog, hogy a házasság előtt kevesen gondolnak arra, hogy mi lesz a vagyonnal válás után. Persze, a közös megegyezés a legjobb, de sajnos ez nem mindig valósul meg. Az alábbiakban a legfontosabb jogszabályokat ismerheti meg.

BIRTOKBAADÁS

Az adás-vétel utolsó, egyben legfontosabb lépése a birtokbaadás. Célszerű azonban odafigyelni és ügyvédi segítséget, tanácsot kérni. Az alábbiakban az ingatlan birtokbadás lényegi tudnivalóiról tájékozódhat, dióhéjban.

CSERE

Az általános ingatlanok (ház, lakás, stb.) és a termőföldek esetén is megfogalmazódhat a csere. A látszólag egyszerű megállapodásra azonban igen komoly jogszabályok vonatkoznak – egyebek mellett ezért is javasolt ügyvédi segítséget kérni. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókról tájékozódhat.

INGATLANELADÁS ADÓJOGI KÉRDÉSEI

Mekkora a személyi jövedelemadó (SZJA) mértéke ingatlaneladás esetén? Hogyan kell kiszámolnunk a fizetendő összeget? Mikor nem kell SZJA-t fizetnünk? A következőkben erről tájékozódhat.

INGATLANSZERZÉS ILLETÉKE

Az ingatlanvásárlás komoly anyagi kiadással jár, azonban a vevőnek fontos számolnia az úgynevezett ingatlanszerzési illetékkel. Hogy ennek mekkora a mértéke, milyen esetben vehetünk igénybe kedvezményeket és mikor nem kell fizetnünk illetéket, arról a következőkben tájékozódhat:

TULAJDONJOG SZERZÉSI JOGCÍMEK

Ingatlan tulajdonjogot többféle módon szerezhetünk – az alábbiakban a legfontosabbakat ismerheti meg. Az esetleges kellemetlenségek elkerülése miatt mindig javasolt időben segítséget kérni.

RENDKÍVÜLI AJÁNLAT ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS ÜGYVÉDI GARANCIÁVAL

Az ingatlan adásvételi szerződés kettő vagy több fél, az eladó(k) és a vevő(k) között jön létre.

Az adásvételi szerződés olyan kölcsönös és egybehangzó akarat nyilvánítás, amely alapján az eladó(k)nak kötelezettsége keletkezik arra, hogy az ingatlan tulajdonjogát átruházzák a vevő(k)re, és az ingatlant a vevő(k) birtokába bocsássák, a vevő(k) pedig az ingatlan birtokba vételére és a vételár megfizetésére köteles(ek).

Az adásvételi szerződés megszüntethető elállással (ez egy oldalú nyilatkozat az eladó vagy a vevő részéről) és felbontással (ez az eladók és vevők közös megegyezése alapján készül).

ÜGYVÉDI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

AZONNALI KAPCSOLATFELVÉTELHEZ KÉREM, TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT!